dilluns, 5 de març del 2012

Deu articles interessants



 Una vegada feta la introducció del tema el qual parlarem en aquest blog ja el podem començar a desenvolupar. Així doncs, avui penjarem deu entrades bibliogràfiques (amb les seves respectives citacions) i explicarem per quin motiu hem escollit aquestes deu i no unes altres. 

Referència 1: FLORES, Félix “El Institut Europeu de la Imatge quiere poner en contacto creadores y tecnólogos” La Vanguardia  ( 6 enero 1992) núm.39.542; p.25
Una entitat catalana pretén ser el centre d’investigació de les noves tecnologies audiovisuals (cinema i televisió) 

Referència 2: REALES,Luís “La informática roza el monopolio”. La Vanguardia. (20 agosto 1995) núm.40.854; p.2 i 3 revista
Primer Windows el qual la nostra generació pot gaudir des de casa 

Referència 3: “Informat 98: El reto para las pymes”. La Vanguardia (20 febrero 1998). Especial Informat 98, p.8
Les pimes, les noves tecnologies i la competitivitat europea. 

Referència 4: LLOPART, Salvador “Hollywood gana el primer combate en la guerra contra la piratería en Internet”. La Vanguardia  (19 agosto 2000) núm.42.665; p.28
Pirateria i Interet: el primer combat

Referència 5: BARNET, Àlex “La tecnologia accessible”.La Vanguardia. (28 novembre 2007) núm.45.299; p.30 apartat tendències.
Entrevista a Jakob Nielsen, entès en la matèria

Referència 6: GUTIÉRREZ, Maite "El acoso a menores en la red se extiende a las redes sociales" La Vanguardia (2 febrero 2008) núm. 45.363; p.33 Tendencias 
Parla de la relació entre l’assetjament a menors i les rets socials

Referència 7: BARÓ,Jordi “Connectats per igual “. La Vanguardia  (8 maig 2009) núm.46.544; p.7 apartat Tarragona.
Primer article en català que parlar sobre aquest fenomen: la bretxa digital

Referència 8: BRACERO, Francesc "En la red de la adicción". La Vanguardia . (24 mayo 2009) núm.45.836; p 42. Tendencias.
Prevenir l’addicció i la dependència total a les TIC

Referència 9:  VALLÍN, Pedro "Lectures per al quilòmetre zero" La Vanguardia  (21 maig 2011) núm 46.557; p.23 Política.
Com la bretxa digital afecta a la política dels països democràtics

Referència 10: PLAYÀ, Josep "Los jovenes viven en la red". La Vanguardia. (18 noviembre 2011) núm. 46.738; p 30. Tendencias.
Joves no només comunicadors, sinó que també creadors


Cada una d’aquestes entrades serà una aportació per la investigació del nostre blog. Considerant-les totes importants, les hem ordenat segons l’any de la seva publicació: des del 1992 fins al 2011. Amb el recull d’aquestes deu noticies podem resumir què és la bretxa digital, el desenvolupament que ha tingut, les solucions que ha aportat , els problemes que també ha originat etc. Tanmateix, no només hem inclòs noticies sinó que també una entrevista a Jakob Nielsen (entès en aquest fenomen) i un article escrit per uns metges, que tracta d'un llibre el qual intenta ajudar a entendre als pares què són les tecnologies i com prevenir que els seus fills esdevinguin addictes a les TIC. 

La primera referència data el 1992. Això no significa que la digitalització comenci en aquest any (ser conscients que no hi ha una data concreta d’inicialització), però tenint en compte que les alumnes que tirem endavant aquest blog vam néixer entre el 1992 i 1993, apart d’estudiar els orígens, les evolucions, les causes, conseqüències... pretenem centrar-nos en el que nosaltres podem presenciar amb primera persona (com ara la diferència entre la nostra mentalitat i la de dels nostres pares i avis). “Informat 98: El reto para las pymes” pot reflectir aquest tema ja que de manera indirecta demana un canvi de mentalitat en les empreses. Ens diu que les pimes del país o: és desenvolupen tecnològicament i per tant progressen, o es quedaran endarrerides i per tant tindran una competitivitat nul•la vers la resta d’Europa.  

D’altra banda, com hem comentat anteriorment, la bretxa digital no només aporta solucions i mètodes d’evolucionar sinó que també genera problemes inexistents anteriorment. Són varis els exemples que podem trobar en les referències citades anteriorment: l’addicció a les TIC, la dependència total (la qual cosa provoca que sense tecnologia siguem pràcticament inútils), la pirateria (concepte que neix a partir de l’evolució de l’Internet) etc. 

No obstant, avariciosament parlant, la última noticia és la més rellevant per nosaltres com a futures comunicadores que som. Es basa en que els joves no només ens informem sinó que també som creadors d’aquesta informació.  Ara bé, si reflexionem, això com a futurs periodistes i publicitaris ens beneficia? O davant de la facilitat que tenim a l’hora d’enviar un missatge a una multitud de persones (informar), roba i treu valor a la feina dels periodistes? Arribarà un dia en que un mitjà de comunicació tingui la suficient força com per eliminar i eradicar-ne un altre? Se’n crearan de nous? De moment només podem dir suposicions, teories... però per saber què passarà realment només hi ha una solució: esperar. 





  • Esther Vendrell Gené
  • Carlota Suñé Segalà
  • Anna Repiso
  • Judit Quiñonero




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada